Hvad er solpletter og hvordan påvirker det GNSS signaler?
Solpletter er områder på solens overflade hvor magnetfeltet er meget intenst, hvilket viser sig som sorte pletter. Her er overfladetemperaturen 1500-2000 grader lavere ift. solens ca. 5500 grader. Solpletter opstår når lokale magnetiske storme på solens overflade forhindrer varm gas i at sige op, derfor er stedet for stormen koldere, og dermed mørkere, end omgivelserne. Det er solpletternes magnetiske storme der påvirker GPS signalerne.
GPS satellitter bevæger sig i en bane ca 20.162 km over jorden. Her definerer vi de første 50 km fra jorden overflade og på vej ud i rummet som Troposfæren og fra ca. 50 km og ud til ca. 1000 km. som ionosfæren. Ionosfæren består af partielt inonozerede gasser, dvs. elektrisk ladede partikler. Positivt ladede moleculer og negativt ladede elektroner. Som følge af solens ultraviolette stråler fjernes elektronerne fra de neutrale molekyler, hvilket medfører en ionisering.
Hermed opstår ladede partikler som interagerer med jordens magnetiske felt hvormed vi har en utilsigtet forsinkelse af GPS signalerne forårsaget af de frie elektroner der er tilstede. Størrelsen af forsinkelsen afhænger af elektronindholdet som måles Total Electron Content (TEC), som varierer over tid.
Der gælder at jo flere elektroner der er jo større fejlpåvirkning er der af signalet. Det er der ikke noget nyt i - det er en altovervejende grund til at det er en fordel med flerfrekvente GPS-modtagere. Og en væsentlig del af ionosfære fejlen fjernes med en generel model, men desværre ikke det hele.
Den generelle fejlpåvirkning bliver større som følge af forøget solpletaktivitet. Både signalets amplitude of fase bliver påvirket der sker en generel reduktion af den modtagne signal effekt. Dermed bliver signalet sværere at tracke og vi risikerer dermed at miste trackingen af signalet hvis vi er igang med at måle eller at det tager uforholdsmæssigt lang tid - hvis det da overhovedet er muligt for modtageren - at lave sin ambiguity search. Er det muligt at måle vil de enkelte afstandsobservationer fra satellit til modtager være mere upræcise.