-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Lavere solpletaktivitet

​Noget lavere solpletaktivitet end forventet - giver bedre betingelser for RTK GPS

Nedenstående billede er et helt aktuelt billede af solen (06 Januar 2010). Efter en lang periode med høj aktivitet og mange solpletter er solen nu nærmest helt fri for pletter.
I forbindelse med solpletterne sker der en ekstra kraftig magnetisk udstråling fra solen. Denne aktivitet påvirker partiklerne i den yderste del af jordens atmosfære - ionosfæren, ved at gøre den elektrisk ladet. Når GNSS satellitternes signaler skal ned til os på jorden skal de passere dette lag. En høj aktivitet kan gøre det endog meget svært for selv det mest moderne RTK GNSS udstyr at bestemme sin position inden for få centimeter som normalt. I forbindelse med sidste maksimum (omkring år 2000) var der flere dage hvor det stort set var umuligt at opnå RTK nøjagtighed.


 


I 2009 blev det til 260 dage helt uden observerede solpletter. Samtidigt er pletternes observerede magnetfelt blevet væsentligt svagere.


 


Meget tyder på at der ikke opstår solpletter med mindre den magnetiske udladning overstiger 1500 gauss. Så i princippet kunne vi være på vej mod en periode helt uden solplet aktivitet som vi kender det. Forskerne Matt Penn og Bil Livingston fra National Solar Obsercatory har de sidste 17 år målt magnetfeltet i solpletter meget nøjagtigt. Deres forskning kunne indikere at solpletterne var helt ved at forsvinde. Det er der dog ingen forskere der tror på. Men det må fremtiden vise.
Det sandsynlige er nok at vi i de kommende to år vil se en hurtigt voksende aktivitet på solen som vist på ovenstående prædiktion for solpletter.


Der har dog tidligere været perioder helt uden solpletter. Den mest kendte er Maunders minimum hvor solen var næsten solpletfri i 70 år fra 1645 til 1715. Ingen forskere har kunnet forklare dette fænomen. Til eksempel overvågede datidens kendte astronom Cassini solen og talte i denne periode kun få solpletter.

Indtil dags data (6. januar 2010) har der i år allerede været 13 solpletter - 0 dage uden solpletter - så mon ikke vi er på vej mod en "normal" periode ?

Kilder:

http://science.nasa.gov/headlines/y2009/01apr_deepsolarminimum.htm

http://spaceweather.com/

http://science.nasa.gov/headlines/y2009/03sep_sunspots.htm

Klik her for at komme tilbage til Nyheder>Nyhedsarkiv

Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS