-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Jamming af GNSS

​I løbet af vinteren og foråret 2019 observerede vi nogle usædvanlige udfald på datastrømmen fra vores referencestation i Tårnby på Amager. Der er ikke noget usædvanligt i udfald på en internetforbindelse, men her kunne vi se, at vi stadig havde forbindelse til modtageren – der kom bare ikke nogen brugbare data.


I perioden var der i alt 6-7 af disse udfald. Nogen gange i 5-7 minutter og andre gange i over en halv time. I alle tilfældene blev datastrømmen ”normaliseret” uden vores indgriben. Vi prøvede flere gange at genstarte udstyret i håb om at det ville vi kunne fremskynde en normal drift, men det var helt uden effekt. Vi kunne se, at der engang imellem blev sendt et signal på en eller flere af GNSS-frekvenserne. Signalet var meget kraftigere, end det vi normalt leder efter fra satellitterne, så det overdøvede fuldstændig de ønskede signaler.


Vi fandt aldrig ud af, hvad det var, der udsendte de forstyrrende signaler, men på et tidspunkt stoppede det igen lige så pludseligt, som det var begyndt. Vi havde lagt mærke til, at udfaldene altid skete i dagtimerne, og referencestationen ligger i et område med en masse industri, byggemarkeder, bilforhandlere og andre store forretninger. Så en teori kunne være, at det har været en fragtmand, der har været skyld i hele misæren. Enten fordi han bevidst har jammet en GPS-sporingsenhed på vognen, eller måske bare fordi der har været en defekt på en kran eller andet.


I vores tilfælde skete der ikke rigtigt noget ved at den pågældende referencestation blev generet i kortere perioder. GPSnet.dk kan sagtens levere høj nøjagtighed, selvom en enkelt station bliver taget ud. Men hvis det nu havde været et større anlægsprojekt, hvor man havde sat sin egen referencestation op, ville man have haft helt andre problemer. Al opmåling og maskinstyring ville ligge stille i de berørte perioder. Hvis det bare er en fragtmand, der kommer og kører igen, vil generne være tilsvarende kortvarige. Men tænk, hvis det er en af maskinerne på projektet eller på en nærliggende parkeringsplads, der – bevidst eller ubevidst – jammer hele pladsen. Så kan man ligge stille i lang tid, før man får lokaliseret kilden.


I september blev der afholdt et møde i brugergruppen under Galileo-udvalget, som ligger under Det Tværministerielle Rumudvalg. Mødets tema var netop jamming, og her præsenterede Geoteam de observationer, der også er beskrevet ovenfor. Der er stor myndighedsinteresse for det i øjeblikket, og der bliver lavet flere længerevarende studier af omfanget og betydningen af jamming i hele Europa. Her i Danmark vil Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering se på muligheden for at få etableret en enhed, der kan registrere og holde øje med omfanget af jamming-relaterede episoder i Danmark.
En jamming-enhed som denne koster under 100 kr., og den kan blokere alle GNSS-signaler indenfor 100m eller mere. Det er uvist, om det var sådan en enhed, der var skyld i hændelserne i Taarnby.Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS