-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Landbrug: Sektionskontrol – den lavthængende frugt i præcisionslandbruget

​En ting, som langt de fleste nok sætter pris på, er når en lille investering giver et godt afkast. Simpel sektionskontrol er et af de elementer i præcisionslandbruget som gør netop det, og den investering man gør, kan i mange tilfælde være tjent hjem i løbet af et til to år! Alligevel ser vi stadig rigtig mange sprøjter endnu ikke har fået sektionskontrol monteret. Det er en skam, da det både kan bidrage til at nedbringe omkostningerne, og samtidigt kan der tages højde for de miljøkrav, der stilles af myndighederne og i sidste ende forbrugere. Så der bør være mere fokus på sektionskontrol!

Når der tales om præcisionslandbrug, og de fordele det giver, så er der i de seneste år kommet rigtig mange bud på, hvor store besparelser det kan give under ét. Hvis man derimod dykker ned i enkeltelementerne, vil sektionskontrol adskille sig fra andre tiltag, fordi det kun kræver en relativ lille investering for at give et godt afkast. Derfor vil denne artikel gå i dybden med hvad sektionskontrol er, og belyse fordelene.

Sektionskontrol sikrer en bedre udnyttelse af eksisterende ressourcer ved at GPS’en automatisk justerer de enkelte delbredder uden du skal gøre noget. Tilslut blot sektionskontrollen når du kommer ind på marken og lad teknikken klare resten. Sektionskontrol udnytter fordelen ved autostyring, da man ikke skal koncentrere sig om at ramme det ”rigtige tidspunkt” for at undgå unødige overlap. Det giver derfor et større mentalt overskud for traktorføreren, at han kan slappe mere af. Det kan betegnes som en ”blød værdi” i forbindelse med præcisionslandbruget, men det er bestemt ikke uvæsentligt i det samlede billede.

Man hører ofte, som begrundelse for at der stadig køres med gamle sprøjter uden denne teknologi, er at sektionskontrol kun er muligt med nyt udstyr. Dette er langt fra korrekt, men desværre en udbredt opfattelse. Som oftest er det ikke nødvendigt med nyt udstyr. De fleste ældre sprøjter med sektionsafblænding kan nemt opgraderes til automatisk sektionskontrol, og gevinsten er ganske stor. I dag overser alt for mange landmænd gevinsten ved sektionskontrol, og venter med at lave investeringen til hele sprøjten skal udskiftes. Det er ærgerligt fordi simpel sektionskontrol, som tidligere nævnt, ofte vil være tjent hjem i løbet af et til to år.

Sektionskontrol kan både komme med traktorens autostyringssystem, eller som en integreret del af redskabet, hvor det fungerer uden samspil med autostyringen i traktoren. Vælger man et anlæg, der er knyttet til redskabet, kan det kun bruges sammen med det ene redskab. Vælger man derimod et anlæg, der er knyttet til traktoren, så har man mulighed for at benytte GPS’en til både traktoren, samt flere forskellige redskaber – altså en bedre udnyttelse af GPS anlægget ved denne løsning.


Man kan sige, at en af fordelene ved sektionskontrol er, at det er så simpelt. Det giver også intuitivt god mening, og man behøver ikke en stor akademisk forklaring for at se fordelen. Med sektionskontrol undgår man ganske enkelt overlap, da GPS anlægget kan åbne og lukke med en præcision, som selv den dygtigste pilot/traktorfører ikke vil være i stand til at levere.

Vil man videre fra sektionskontrol til variabel tildeling (f.eks af gødning) er vejen som oftest kort. I forbindelse med variabel tildeling er der dog den forskel, at man skal være påpasselig alt efter hvilken type bedrift man har, og hvilke variationer - i f.eks jordbund - man har på ejendommen mm. Med sektionskontrol er det omvendt. Der er derfor ikke ret mange tungtvejende argumenter for at køre uden sektionskontrol, og i de fleste tilfælde vil det være en rigtig god investering.

Med sektionskontrol sparer du nemt 5-15% kemi – bare ved dens automatiske åbne/lukke funktion i enderne af marken, samt ved at man laver et godt kileafluk. Med andre ord kan du skære op til 15% af dine udgifter til kemi, udelukkende ved at opgradere din gamle sprøjte.
​Vil du derefter udvide til at benytte variabel tildeling, så er det også muligt, selv med en gammel sprøjte. Så kan man være med på bølgen og indlæse tildelingskort fra FieldSense, Cropsat eller FarmWorks.- Sektionskontrol er et element i præcisionslandbruget, som har stor politisk bevågenhed. I denne forbindelse vil det give rigtig god mening, om det i fremtiden skulle blive muligt at blive hjulpet lidt på vej fra politisk hold, til at få endnu flere sprøjter og gødningsspredere ud og køre med denne fantastiske teknologi. Fordi sektionskontrol ikke kun er godt for din bundlinje, det er også godt for miljøet, og derfor giver det god mening hvis vi i fremtiden får landbrugsordninger, der belønner landmænd med sektionskontrol fortæller forretningschef i Geoteam, Niels Rasmussen og fortsætter:
- Sektionskontrol er det element i præcisionslandbruget, der giver den største miljøgevinst for færrest mulige penge, hvor startprisen for at få opsat sektionskontrol er omtrent kr. 14.000,-.


Det er derfor vi døber sektionskontrol, som værende den lavthængende frugt i præcisionslandbruget.


- Derudover er det en oplagt at påbegynde det nu, hvor landbrugsstyrelsen åbner op for en tilskudsordning, der kan ansøges fra august. Hvis du ønsker at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig, er du meget velkommen til at kontakte os siger salgschef i Geoteam, Bent Henneberg.


Har du ikke sektionskontrol, så er det bare med at komme i gang! 

Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS