-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Skovbrug: GPS vs. Grantræer

Geoteam har lagt kræfter i et nyt segment, nemlig skovbrug.


I den sammenhæng var Geoteam sidst i marts måned på besøg hos Naturstyrelsen i Himmerland for at demonstrere udstyret, der er nøje udvalgt til formålet.


Naturstyrelsen Himmerland var så venlige at lægge lokaler til i deres bygninger i Rold skov, og deltagerne var branchefolk, der repræsenterer Naturstyrelsen og Skovdyrkerne i nærområdet.


Dagen startede inde i varmen, hvor udstyret blev fremvist, og diverse specifikationer blev gennemgået, herunder nye ”rugged” tablets fra firmaet Handheld. Der blev udvist en stor interesse, og mange gode spørgsmål fløj på tværs. Alt i alt en rigtig god debat om hvordan man bedst vil kunne bruge udstyret til alt fra hugstplanlægning til natur-registrering.


Efterfølgende blev det tid til at komme ud i kulden og teste udstyret i praksis. Her var der mulighed for at få hænderne på et af de 3 forskellige sæt Geoteam havde medbragt.
Efter en kort introduktion i samlet flok, blev udstyret transporteret med ud i den nærmeste granskov, hvor det var oplagt at teste dets kunnen, og give deltagerne mulighed for at gå rundt i træernes skygge og registrere punkter. På den måde kunne man få en fornemmelse af R2’ens nøjagtighed i en virkelig målesituation, og den markante visuelle effekt Penmap softwaren giver via live-opdaterede baggrundskort.
Efter deltagerne havde afprøvet udstyret samledes alle igen for en afsluttende kommentarrunde. Skovbrugerne var generelt imponerede over, hvor godt udstyret havde præsteret trods de vanskelige forhold.

R2 roveren indeholder nogle af de nyeste features, og den kan modtage informationer fra GPS, GLONASS, Galileo og BeiDou satellit-konstellationerne. Muligheden for at kunne forbinde til de mange forskellige satellitter betyder, at der er en større sikkerhed for en bedre dækning, end med det ”almindelige” GPS udstyr, som normalt kun modtager korrektionssignaler fra GPS og GLONASS satellitterne.

Det har længe været en gængs opfattelse, at GPS ikke er ret meget bevendt i skoven. Tidligere kunne man godt bruge en almindelig kode-GPS med en nøjagtighed på 3-10 meter, men der opstod problemer, så snart man ville bruge en mere nøjagtig fase-GPS.

Det er der lavet om på nu. Trimble R2 kan godt bruges i skoven – og man kan forvente en nøjagtighed, der en nede omkring én meter !

En vigtig grund til forbedringen i nøjagtigheden er at GPS/GNSS-teknologien har udviklet sig meget over årene, og seneste store fremskridt er introduktionen af den tredje frekvens ”L5”. L5-signalet er dobbelt så kraftigt som de oprindelige signaler på L1 og L2, og trænger derfor nemmere gennem eventuelt løvdække. Derudover er signalstrukturen mere avanceret på L5, og når man kombinerer både L1, L2 og L5 får man en hurtigere og sikrere initialisering af GPS’en. Det er vigtigt især i udfordrede GPS/GNSS-miljøer, som en skov er.

Mere om dette til den interesserede læser findes her:

https://www.gps.gov/systems/gps/modernization/civilsignals/

https://en.wikipedia.org/wiki/GPS_signals

Vi vil gerne sige tak til Naturstyrelsen Himmerland og alle andre deltagende for en god og lærerig dag, og ser frem til flere skovture i fremtiden.


Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS