-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Landbrug: Autostyring var starten

Et billigt og fleksibelt autostyr blev starten på stadig mere automatisering af landbruget for Mikael Andersen.Mikael Andersen målte selv op til dræning 

af sin mark ved simpelthen at køre den
over. GPS'en i autostyringen registrerede
automatisk koten.Den første autostyring ved Mikael 

Andersen blev en EZ-Steer. Det er
en motor og et hjul, der drejer
direkte på ratkransen


I 2006 læste Mikael Andersen fra Gerlev ved Slagelse om autostyring på internettet. Amerikanske landmænd var begejstrede for det, og Michael Andersen tænkte dengang, at så måtte det vel også virke på Sjælland. Det gjorde det da også i en grad, så Geoteam nu er ved at have monteret en eller anden form for styring på alle hans maskiner og redskaber.


Billig og fleksibel autostyring

For Mikael Andersen var det derfor andres gode erfaringer med autostyring, der fik ham til at anskaffe sit eget, som blev et EZ Steer fra Trimble. Prisen og fleksibiliteten var nemlig afgørende, fortæller han:


”Jeg læste på nettet, at andre landmænd skrev meget begejstret for autostyring, og på det tidspunkt var det efterhånden til at komme i nærheden af prismæssigt. For mig var det desuden væsentligt, at min autostyring kunne flyttes imellem mine to traktorer og min mejetærsker. Det virker da også meget fint."


"Med det kan man fint køre et par timer ekstra om dagen, og det vi laver de sidste timer er lige så godt som det vi lavede i de første timer. Vi kan endda køre natten igennem med det og stadig lave et godt stykke arbejde.”


Avanceret autostyring

Med indkøbet af to nye Claas traktorer i sommers valgte Mikael Andersen at gå skridtet videre og få integreret autostyring fra Trimble med RTK-korrektioner og en større skærm på hver af de to nye traktorer, fortæller han:


”Indtil nu har jeg brugt dem til at så og stubhave med, og traktoren kommer hurtigt ind på linjen, så det er meget præcist. De nye skærme har også andre muligheder for at styre mine redskaber. I sensommeren opmålte jeg for eksempel en mark, der skulle drænes, ved simpelthen at overkøre den. Ud fra det lavede Geoteam et højdekort og en drænplan. Derefter var det let for maskinstationen at pløje drænene ned, for de brugte en Trimble-skærm lige som min til arbejdet. Når jeg fremover skal genfinde et dræn, kan min traktors skærm gøre det.”


Sensorer giver flere muligheder

På sin nye Amazone sprøjte har Mikael Andersen fået seks GreenSeeker-sensorer, som tjekker plantevæksten ved at måle på bladenes grønne farve. Her er det i første omgang hans mål at spare penge ved at bruge mindre kemi i marken. Sensorerne fortæller nemlig sprøjten, hvor meget den skal tildele ud fra en vurdering af, hvor godt planterne trives. Men Mikael Andersen stopper ikke med det, for han har læst, at andre landmænd også benytter deres GreenSeeker-sensorer til at lave tildelingskort for kvælstof, og det er han også interesseret i.


Disse systemer bruger Mikael Andersen

Mikael Andersens første autostyring var et EZ-Steer, som grundlæggende er en lille motor, der drejer på retkransen. Han valgte den, fordi den er billig og enkel at flytte mellem hans tre maskiner. Da han købte to nye Claas traktorer i 2014, valgte han derimod den mest avancerede autostyring, Autopilot, som er koblet direkte på maskinens hydraulik. 


Desuden fik hver af traktorerne en FmX skærm. Skærmen dirigerer autostyringen, og den styrer samtidig hans redskaber og sensorer.


Den gamle EZ-Steer, som startede det hele, flytter han stadig imellem en af de gamle traktorer og mejetærskeren. Alt hans udstyr får deres RTK korrektioner fra GPSnet.dk, for det er præcist ingen for to centimeter og det dækker desuden hele Danmark.

Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS