-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Vandværker: Haarby Vandværk har selv GPS'en

Ved anlæggelsen af en ny ledning købte Haarby Vandværk selv en GPS til at måle ledninger, stophaner og ventiler ind med. Nu måler de også alle gamle og kommende installationer præcist ind med den.Haarby Vandværk fik tre kilometer ny ledning i 2010, og planen var at vælge en rådgivende ingeniør til at måle den og dens stophaner og ventiler ind. Men det viste sig, at det ville blive et stort arbejde, konstaterer driftsleder Jesper Jensen:


”Vi kunne godt få nogle landmålere til at måle det hele ind, men jeg skulle med ud til hver eneste af deres opgaver for at udpege hanen. Det ville tage rigtig meget af min tid, så jeg overvejede, om jeg selv kunne måle hanerne ind, når nu jeg alligevel skulle ud til dem.”


Let at betjene

Jesper Jensen henvendte derfor sig til Geoteam for at spørge, hvor svært det ville være for ham at gøre det hele selv, og svaret var heldigvis, at det er enkelt. Han skulle bare have en nøjagtig GPS-antenne, en lille håndholdt computer til at aflæse den med samt et modem. 


Modemmet modtager korrektioner til GPS-antennes målinger, så usikkerheden på hver enkel måling automatisk bliver reduceret fra nogle meter til et par centimeter. Korrektionerne kommer fra GPSnet.dk, som er godkendt af Geodatastyrelsen og som leverer helt tilsvarende korrektioner til landmålere.

At bruge udstyret er da også blevet let for den praktiske anlagte driftsleder, forklarer han:


”Det kræver ikke ret meget at bruge udstyret, og konsulenten fra Geoteam forklarede mig, hvordan jeg skulle bruge de funktioner, der er relevante for mig. I begyndelsen brugte jeg det meget, så der fik jeg en rutine, men i dag bruger jeg det kun, når det passer ind i arbejdet at måle noget ind. Heldigvis har konsulenten været flink til at guide mig, når jeg har haft behov for det.”


Måler gamle haner præcist ind

I dag står GPS-antennen klar i serverrummet på vandværket midt i Haarby, og den bliver stadig brugt, forklarer Jesper Jensen:


”Vi har 150 kilometer ledninger og rigtig mange af vores stophaner er markeret forkert på kortet, så jeg måler dem rigtigt ind. For nogle år siden overtog vi desuden Brydegaard Vandværk, og de havde slet ingen ledningsregistrering. Der har jeg ledt efter ventilerne og målet dem ind, så vi kunne få et kort over ledningsnettet. Ind imellem finder vi også ud af at en eller anden grund har en målebrønd, som vi ikke kendte til, og så finder jeg den og måler den ind.”


”Jeg måler installationerne ind i et tempo, det passer med det øvrige arbejde, og der er jeg glad for udstyret. Hvis vi ikke havde den GPS, så havde vi ikke fået målt de gamle målerbrønde og ventiler ind.”


Styr på hanerne

I dag har vandværket da også godt styr på stophaner og ventiler konstaterer Jesper Jensen og viser et kort over byen frem. Her er ledningerne tegnet ind, og alle målerbrøndene er markeret med enten blå eller rød. De røde målerbrøndes og stophaners placering kender vandværket nu med nogle centimeters nøjagtighed.


Derfor kan Marie-Louise Bloch Nielsen på vandværkets kontor hurtigt fortælle folk, hvor de skal lede efter deres installationer, når de ringer ind, fortæller hun med et smil:

”Omridset af alle bygningerne på Grundkort Fyn ligger helt rigtigt, så jeg kan simpelthen sige til folk, at de skal lede i græsplænen, der hvor den er tre meter fra det ene hjørne og syv meter fra det andet. Så er den let at finde.”


En enkelt gang kunne hun endda fortælle Jesper Jensen, at den stophane, han var ude for at tilse, nu lå et par centimeter inde under en tilbygning, som kunden lige havde opført. På grundkortet lå bygningens omrids simpelthen ind over stophanen.


I sommeren 2015 har man opført et nyt vandværk, og ledningerne omkring det har Jesper Jensen selv målt ind.

Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS