-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Landbrug: Dræn hurtigt og enkelt

Dræning er traditionelt et stort arbejde, men Mikael Andersen fik det hurtigt overstået ved at kombinere autostyringen på sin traktor med en tilsvarende styring på maskinstationens drænplov.
Trimbles autostyringer og skærme styrer både almindelige redskaber og drænplove, og derfor kan arbejdet optimeres, når både landmand og maskinstation bruger samme udstyr.
Dræning er traditionelt et stort arbejde, men Mikael Andersen fik det hurtigt overstået ved at kombinere autostyringen på sin traktor med en tilsvarende styring på maskinstationens drænplov.

Forberedelserne var få og små, før maskinstationen Gangergaarden satte drænploven i gang i Mikael Andersens mark syd for Slagelse. Det hele var nemlig styret af Geoteams systemer til præcisionslandbrug, og det glæder Mikael Andersen sig over i dag. For dels blev hele drænlægningen dermed en hurtig og automatiseret historie, og dels ved han nu og i al fremtid præcist, hvor hans dræn ligger.

Let at finde drænet igen

Set gennem Mikael Andersens briller er det nye dræn blevet lagt både hurtigt og let, og han ved godt, hvad han ser som sin vigtigste fordel ved denne måde at dræne på, forklarer han:

”De har brugt et par dage i alt på at lægge det nye dræn på de syv hektar, og den største fordel ved denne fremgangsmåde er for mig, at jeg har helt styr på, hvor rørene ligger i al fremtid. Jeg var allerede tilfreds, da jeg fik min første autostyring for syv år siden, for det virkede fint, men nu hvor jeg har avancerede skærme, får jeg jo mere ud af det”, fortæller han, og hentyder til FmX-skærmene.

Autostyring kortlægger marken

En af de ekstra ting, Mikael Andersen har fået med FmX-skærmen, er en nem kortlægning af marken forud for dræningen. Autostyringen og skærmen giver nemlig mere end blot en traktor, der kører lige. Under det almindelige markarbejde registrerer FmX-skærmen hele tiden højden på marken. Derfor er det altså under det almindelige markarbejde, at han kan lave de data, som drænet bliver planlagt efter, og derfor koster det hverken ekstra tid eller penge.

Computerprogram planlægger

Data fra marken sendte Mikael Andersen videre til Geoteams agronom Jens Christian Skov Jensen, som lavede den nye drænplan. Han arbejder i computerprogrammet FarmWorks, som er lavet til planlægning af markarbejde i landbruget. I programmet indlagde han de bassale krav til drænet, som var, at rørene skulle lægges mellem 70 og 150 centimeter under terræn, og at de skulle have mindst tre promille fald. Derfor var præcise data vigtige for Jens Christian Skov Jensen:

”De bedste målinger af marken laver Mikael Andersen, når han sår eller stubharver, for da er marken helt jævn. Den store fordel ved at måle marken op på denne måde er, at der ikke skal nogen ud og måle op med laser og ingen skal flytte rundt på en laser under arbejdet med at lægge drænet. Det hele kører efter GPSnet.dk, som er lige så præcist og mere stabilt.”

Komplet drænplan til drænploven

Maskinstationens traktor kørte også med en FmX-skærm og drænkortet kom over i den via et usb-stik, og derefter var det skærmen, der styrede dybden på drænploven. Drænploven har nemlig en antenne, som fortæller skærmen præcist hvor dybt ploven stikker. Derfor krøb drænrøret langsomt ned i ploven og forsvandt ned i den rigtige dybde styret af traktoren, der rullede over marken med to kilometer i timen.

Den faktiske placering af alle drænene er registreret og lagt over i Mikael Andersens FmX-skærm via et usb-stick, så han i fremtiden kan genfinde drænene hurtigt og præcist.

Enkelt med de rigtige systemer

Dræningen forløb hurtigt og ukompliceret, fordi både landmanden og maskinstationen bruger Trimbles autostyring og en FmX-skærm, og fordi de begge baserer sig på det meget præcise GPSnet.dk. Drænplanen blev udarbejdet i computerprogrammet FarmWorks, som er lavet til at give landmanden overblik over sit markarbejde, og til at hjælpe ham med at planlægge. Geoteam afholder jævnligt kurser i brugen af dette program.Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS