-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Landbrug: Roesåmaskine med variabel såafstand

I marts i år blev Danmarks første markfuld sukkerroer sået med variabel frøafstand. Far og søn, Lars og Steffan Mikkelsen på Falster, er landmændene bag såningen, og Lars har arbejdet på præcisionslandbruget siden 1990’erne.
Præcisionslandbruget omfatter nu også variabel frøafstand for sukkerroer. I marts i år lod falstringerne Lars og Steffan Mikkelsen nemlig deres Trimble autostyringsskærm stå for såningen af sukkerroer med deres enkornssåmaskine. Det gør dem til pionerer på det punkt, og Lars er i forvejen en af præcisionslandbrugs pionerer.Automatiseret markarbejde

På en af deres marker på Falster, besluttede de at bruge 90.000 frø pr. hektar. Men fordi sukkerroerne erfaringsmæssigt vokser til forskellig størrelse på forskellige dele af marken, besluttede de at variere frøafstanden tilsvarende. Derfor veksler afstanden mellem planterne nu fra 21 til 24,5 centimeter, og de mindste afstande ligger i forageren, mens de største er i markens tre lavninger.

Under såningen registrerede autostyringsskærmen, hvor traktoren kørte, så den vidste, hvor der var sået. På den måde var det nemlig let for den at tænde og slukke for de enkelte sektioner i enkornssåmaskinen, når de kom over et stykke, der var tilsået. Skærmen sørgede også for, at roerne blev sået i diamantform.

Selv om der var en mand i traktoren under arbejdet, så klarede skærmen selv det meste af arbejdet, og kun i de snævre hjørner var der behov for, at føreren gav en hånd med på rattet. Selve såningen og variationen i afstanden imellem de enkelte frø var udelukkende et anliggende for skærmen.

Strategi for såningen

Geoteams agronom Jens Christian Skov Jensen interesserer sig meget for optimering i landbruget, og han forklarer strategien bag frøafstanden:

”Det handler om at så tættere, hvor jorden er magrest og tørrest, og roerne derfor bliver mindst. I forageren bliver jorden altid lidt tørre, fordi man harver flere gange der, så der kommer frøene senere i gang, og derfor sår vi tættere der. Der er også variationer inde på marken, og dem kender Lars Mikkelsen af erfaring, så dem har vi også taget hensyn til. I lavningerne vokser roerne sig for eksempel ekstra store, så der sår vi knap så tæt.”

Planlægger på kontoret

Sin viden om markerne lægger Lars og Steffan Mikkelsen ind i traktorens autostyringsskærm i form af et tildelingskort, som han laver i computerprogrammet FarmWorks. Ud fra internettets flyfotos, deres egne udbyttekort og deres egen viden om marken er det let for dem at beslutte, hvor sukkerroerne skal sås tættere.

I FarmWorks beslutter de også, hvordan gødningen skal fordeles på de samme marker, og Lars og Steffan er mest stemt for at tage fra dem, der mangler. Der er simpelthen en betydelig gevinst ved at tage fra de magre stykker og omfordele gødningen til de stykker, hvor potentialet er størst:

”Geoteam holder nogle udmærkede kurser i, hvordan man bruger FarmWorks, og efter at de er begyndt at lægge links til instruktionsvideoer på Facebook, har vi fået godt gang i tildelingskortene. Desuden har Geoteam nogle gode råd til, hvordan man kan optimere driften, som for eksempel ved at så roerne tættere nogle steder. Selv min søn er blevet interesseret i FarmWorks”, smiler Lars Mikkelsen

Pioner på præcisionslandbruget

Allerede sidst i 1990’erne havde Lars Mikkelsen fat i præcisionslandbruget, for han havde fået en Claas ACT terminal, der kunne styre hans gødningsspreder og hans sprøjte, men de kunne ikke komme videre med det, forklarer han:

”Dengang skulle der et fly ud og fotografere marken en uge før sprøjtningen, så vi kunne se, hvor vi skulle sætte ind, men det var svært at koordinere vejret og flyvningen. Desuden var softwaren ikke god den gang, så det var bøvlet, og det kom aldrig rigtig til at virke. Det er faktisk først nu, hvor Geoteam har instrueret mig i FarmWorks, at det fungerer.”

Maskiner og FarmWorks

I dag har Lars og Steffan Mikkelsen godt gang i deres præcisionslandbrug, hvor de har autostyring og en FmX-skærm i hver traktor og mejetærsker. De har redskabsstyring på både Hardi sprøjten, Horsch såmaskinen og Bøgballe gødningssprederen, så redskaberne kan styres efter tildelingskortene fra FarmWorks. Hardi sprøjten har desuden GreenSeeker-sensorer monteret, så den kan registrere afgrødernes vækst. Lars Mikkelsen siger:

”Vi har målt med sensorerne hele sidste år, uden at vi har kunnet bruge målingerne til noget. Men nu, hvor vi har FarmWorks, vil vi bruge målingerne, så vi kan planlægge sprøjtningen og gødskningen ordentligt".

Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS