-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

LANDMÅLING: Arkæologiske fund ved Femern Bælt bliver bevaret i 3D

Flere af de arkæologiske udgravninger ved Femern Bælt forsvinder snart under tunnellens store konstruktioner, men heldigvis bliver både fundene og deres præcise placering og orientering bevaret for eftertiden.


På en tidlig forårsdag er et dusin arkæologer ved at afslutte udgravningen af et system af fiskegærder, der består af flettede grene. I bondestenalderen for godt fem tusind år siden ledte gærderne kystens fisk ind i små indhegninger, hvor de var lettere at fange. Systemet virkede godt, for fodspor i det gamle mudder viser, at deres ejere har været ude og reparere dem og sætte nye gærder op, hvor gamle er væltet. På denne forårsdag arbejder arkæologerne på at indsamle al viden om gærderne og især deres placering og orientering.

Placering og orientering bliver målt

I årtusinder har gærderne ligget trygt begravet i mudderet i den lagune, hvor de blev sat op, men nu har Museum Lolland-Falster fået to år til omhyggeligt at indmåle de enkelte stager i gærderne og en masse andre fund med fire GPS’er og tre Trimble totalstationer. Femern A/S er bygherre og betaler både for, at genstandene bliver udgravet og bevaret, og for at deres placering og orientering bliver målt og registreret.

Vibeke Knöchel Christensen er arkæolog og har ansvaret for, at alle positioner bliver målt ind og systematiseret, så de er lette at bruge til forskning og formidling. Hun forklarer:

”Vi finder utrolig mange genstande her, og nogle af de flotteste er en dolk af flint og en flintøkse med fuldt bevaret skæfte. Flere steder har vi også fundet fiskegærder af flettede grene og et sted har vi fundet en stor samling af dyrekranier. Nu måler vi alle fundene omhyggeligt ind med Trimbles instrumenterne, så vi kan rekonstruere det hele i computeren senere. Derfor indmåler vi begge ender af hver eneste stage i gærderne, og vi måler også hvert eneste kranium og alle andre genstande ind.”

Præcision på millimeter

Ved at stille en totalstation op i den ene ende af udgravningen, kan det temmelig beskidte dusin af arkæologer hurtigt måle hver enkelt genstand ind, og det gør de med både placering og kote og en præcision er på få millimeter. Landmåler prismet de bruger, et 360° VX prisme, er monteret på toppen af en lille stok, og når de sætter den på en pilespids i nogle få sekunder, registrerer totalstationen præcist hvor og hvor dybt i sedimentet spidsen ligger. For stagerne i fiskegærderne måler arkæologerne begge ender ind, så de ved, hvordan stagen vender og dermed hvordan gærdet er orienteret.

Nye muligheder for fortolkninger

Fordi præcisionen på målingerne er på få millimeter, kan man både se, hvor de enkelte genstande ligger i forhold til hinanden i overfladen, og samtidig kan man sige i hvilke af de fine sediment lag, fundene ligger. Det giver nogle helt særlige muligheder for fortolkninger, forklarer Vibeke Knöchel Christensen:

”Et sted fandt vi en lidt overraskende fordeling af pilespidser i et bestemt lag. Fordi vi havde lavet præcise målinger af både position og kote af alle fund, kunne vi lave tematiserede kort over fundspredningen af pilespidserne i forhold til sedimentdybden. Det gav os et billede af et mindre vandløb, som har løbet på tværs af udgravningsfeltet, og det forklarer fordelingen af pilespidserne. Den slags kan man kun finde ud af, når man måler præcist på alle fund.”
Vibeke Knöchel Christensen er arkæolog og har ansvaret for, at alle positioner bliver målt ind og systematiseret, så de er lette at bruge til forskning og formidling.
Kerneøkse af flint med bevaret skæfte. Foto Lolland-Falster Museum.
Fiskegærdere i udgravningen. De fleste er trykket lidt sammen, men de er smukt bevaret i det stribede sedimentet af skiftene lag af sand og gytje. Foto: Geoteam.
Flintedolk med skæfte omviklet af birkebark. Foto Lolland-Falster Museum.


Systematik er essentiel

Fordi arkæologerne har fundet tusinder af genstande, og laver flere hundrede målinger om dagen, er det nødvendigt at data bliver indsamlet systematisk, tilføjer Vibeke Knöchel Christensen:

”Vi har lavet en række koder, så vi hurtigt kan skrive ind i totalstationens controller, hvad det er, vi har fundet, og vi bruger alle sammen de samme koder. Når vi får nye folk, giver vi dem et udførligt kursus i, hvordan vi registrerer og hvordan vi bruger koderne, så vi undgår fejl. Nogle synes det er alt for omstændeligt, men når de ser modellerne, vi kan lave på computeren bag efter, så kan de godt se fordelen ved det.”

På Trimbles instrumenter arbejder arkæologerne ved Femern Forbindelsen i programmet Access, og det er udviklet, så man hurtigt kan lave en række målinger og tilføje noter til hver enkelt af dem. Disse målinger og noter er lette at læse ind i en computer ved dagens ende, for de kommer ud i et format, som er let at importere i Mapinfo, Arcveiw og andre tilsvarende GIS-programmer.

Det bruger de i udgravningerne ved Femer Forbindelsen

For at løse alle opgaverne med indmåling i det 300 hektar store område, hvor udgravningerne står på, har arkæologerne anskaffet en syv instrumenter.

Til den meget fine opmåling, hvor alt sker med millimeters nøjagtighed, har de to automatiske totalstationer af typen Trimble S3 og en af typen S6. De er opstillet i udgravningerne. Til indmåling af enkelt fund bruger de derimod GPS’er, som har en præcision på omkring to centimeter. Af dem har de to Trimble R6 RTK recievere, en R4 GPS reciever og en R8 GPS/GNSS reciever.
Et væltet gærde ligger bag totalstationen i udgravningen. I det kan man tydeligt se de flettede grene, som gærderne er lavet af . Foto: Geoteam.


Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS