-->
Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

LANDBRUG: Spred gødningen hvor den giver bedst udbytte

Med tildelingskort kan man let fordele gødningskvoten på markerne, så kvælstoffet lægger sig der, hvor det øger høstudbyttet mest.
Driftsleder Knud Arne Frandsen på Adamshøj Gods planlægger gødskningen i programmet FarmWorks, og det kan han godt se på høstudbyttet.

På godset Adamshøj ved Ringsted planlægger driftsleder Knud Arne Frandsen omhyggeligt gødskningen, før traktorerne kører ud på godsets 1.500 hektar. Han er nemlig overbevist om, at høstudbyttet stiger, når han fordeler gødningen efter forholdene på markerne. Jo nøjagtigere, desto bedre. Derfor bruger han computerprogrammet FarmWorks, for med det kan han bestemme præcist, hvor gødningen skal spredes på de enkelte marker. Derefter sikrer FmX-autostyringsskærmene i godsets traktorer, at gødningssprederne reelt spreder efter hans plan.

Strategi for gødskning

Foran computerskærmen forklarer Knud Arne Frandsen sin strategi for gødskningen:

"På kortet her ser du, hvordan gødningen er blevet fordelt. Farverne viser, hvor meget der er tildelt, og felterne viser, hvor det er sket. Du kan se, at jeg har tildelt mindre gødning ude i forageren og på bakketoppene, hvor vi ikke får ret meget ud af den. Omkring vandhullerne har jeg også fordelt mindre, og lavningerne får ligeledes mindre, så kornet ikke går i leje der. Det jeg spare i de områder betyder, at jeg kan fordele op til 20 % ekstra på resten af marken. Det gør en forskel for udbyttet."

Planlægger på kontoret

Det er efter den strategi, Knud Arne Frandsen fordeler gødningen i programmet FarmWorks, som netop er udviklet til denne type opgaver. Her laver han et farverigt kort over markerne, og dets farver viser, hvor gødningen især skal tildeles. Det kort lægger han derefter ind i autostyringsskærmen på traktorerne, og skærmen i dem sikrer, at gødningen bliver fordelt som planlagt. I 2014 planlagde han gødskningen ud fra sit kendskab til markerne, og landmandens eget kendskab til jorden er da også et rigtig godt udgangspunkt.

GreenSeeker sensorer giver en bedre plan

”I høståret 2014 var vi med i et forsøg, hvor halvdelen af en mark blev overfløjet to gange med en drone, der lavede NDMI-målinger på den. Ud fra de målinger lavede en agronom fra Geoteam et tildelingskort for vores gødskning der, medens vi selv lavede kortet for den anden halvdel af marken. På den måde kunne vi se forskellen på de to metoder. Deres kort var meget mere præcist end dem, jeg kan lave, og jeg må sige, at høstudbyttet blev bedre af det.”Men Knud Arne Frandsen har været med i et forsøg, der viser, at han kan gøre det endnu mere præcist, hvis han bruger NDMI-sensorerne på godsets sprøjter, forklarer han:

Forsøget gav blod på tanden på Adamshøj Gods, så i år vil Knud Arne Frandsen måle nogle af de andre marker op med de sensorer, som sidder på godsets sprøjter. Da de også er NDMI-sensorer, giver de nemlig et lige så godt grundlag for planlægningen af gødskningen som dronen. Den slags sensorer går også under navnet GreenSeeker.

Disse løsninger bruger Adamshøj Gods til gødskning

På Adamshøj Gods er de gået langt i optimeringen af bedriften med udstyr fra Trimble. De har investeret i FmX-skærme til alle traktorerne, og hver skærm har programmet Field IQ installeret. Det er nemlig en forudsætning for at tildele gødning efter de tildelingskort, som Knud Arne Frandsen laver på kontoret i programmet FarmWorks. Desuden er der GPS-antenner på alle traktorerne, og de får korrektioner fra GPSnet.dk, så de både kører og tildeler nøjagtigt. Det samme udstyr giver i øvrigt mulighed for at fordele meget andet lige så præcist, fx såsæd, kalk, kompost og planteværn. Det forudsætter dog, at maskinerne er forberedt til det, og det bliver flere og flere af dem på Adamshøj.

Udfyld formularen, og vi kontakter dig hurtigst muligt.

 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Husk at tilmelde dig vores nyhedsbreve​ hvis du vil have tips og tilbud i din indbakke.

Kontaktinformationer

Geoteam A/S

Energivej 34, DK-2750 Ballerup - CVR: 28848633

Telefon: +45 77 33 22 33 - info@geoteam.dk

Åbningstid: ​Man.-Tors: 8.00-16.00
​          Fre: 8.00-15.30

GEOTEAM Support

Med supportaftale kan:
​Landbrugssupport kontaktes på tlf.: 77 33 22 88
​Landmålingssupport kontaktes på tlf.: 88 20 87 03
​Vi kan også kontaktes via support@geoteam.dk

​Vi gør selvfølgelig alt for at hjælpe dig igennem akut opståede problemer i marken eller spørgsmål og betjening af Trimble.

Få hjælp via Teamviewer fjernsupport. 

Hent software til Windows eller macOS